Schulden hebben en toch geld kunnen lenen

 

Het is een kwalijke zaak. Mensen die al diep in de schulden zitten zijn nog steeds in staat om geld te lenen. In plaats van hiermee de problemen (tijdelijk) op te lossen wordt het van kwaad tot erger.

Het is je vast wel bekend, maar wanneer je geld leent bij een instantie wordt dit geregistreerd bij het BKR. Wanneer je vervolgens niet binnen de gestelde termijn je lening aflost wordt dit aan het BKR gemeld, waarna je een aantekening achter je naam krijgt waaruit blijkt in hoeverre je niet capabel bent om de volgende keer nog ergens geld te lenen. Dit is als het ware een bescherming voor jezelf alsmede voor kredietverstrekkers, aangezien het vrijwel onmogelijk is om grote bedragen te lenen zonder BKR toetsing.

Het kan echter ook voorkomen dat je geen schulden hebt door geldleningen te zijn aangegaan, maar bijvoorbeeld door een huurachterstand. In dat geval sta je niet bij het BKR geregistreerd en is het dus heel eenvoudig om een lening af te sluiten. Dit is uiteraard niet de bedoeling, want hierdoor kan de situatie escaleren. Vanuit financieel oogpunt kun je dus ook dan maar beter geen lening afsluiten.

Om dit tegen te gaan wil de Nederlandse Vereniging van Banken daar een stokje voor steken. Binnenkort wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om ook deze schulden bij te houden tezamen met belastingschulden en schulden die voortkomen uit leningen.

Beter dan geld lenen kun je misschien beter geld beleggen. Uiteraard moet je dan wel geld hebben, maar dit is absoluut een interessante optie. Klik hier voor meer informatie over beleggen.