Helft Nederlandse huishoudens aan het lenen geslagen

 

Het is ongelooflijk maar waar. De helft van alle Nederlandse huishoudens zit aan een lening vast. Dit is een waanzinnig aantal, aangezien het een paar jaar geleden nog slechts een derde van de Nederlandse huishoudens betrof. Dit is uit recent onderzoek gebleken.

Het is moeilijk te verklaren waarom zoveel mensen geld lenen. Vooral omdat een lening door veel mensen als een zware financiële last wordt gezien en bepaald niet als prettig wordt ervaren.

Even voor de duidelijkheid, een hypotheek is bij dit onderzoek niet aangemerkt als een lening. De cijfers zijn schrikbarend en de verwachting is niet dat deze in de nabije toekomst zullen afnemen, gezien de financiële situatie waarin ons land op dit moment verkeerd. Huishoudens kunnen de hypotheeklasten of huur moeizaam betalen en lenen vervolgens geld om nog een beetje te kunnen leven. Vaak wordt van ik ga even snel geld lenen zodat ik nu even van de schulden af ben, maar dit is natuurlijk slechts een oplossing voor de korte termijn. Op de lange termijn zal de situatie alleen maar verergeren omdat er nu ook nog maandelijks een lening moet worden afgelost bovenop de al zo hoge vaste lasten.

Naast deze cijfers over leningen die worden afgesloten bij instanties is ook bekend gemaakt dat ongeveer 10% van de mensen een lening heeft lopen bij iemand in de sociale omgeving. Dit is een verdubbeling van het aantal van een paar jaar geleden. Lenen binnen de sociale kring kan wel als wat soepeler worden ervaren, maar het kan ook voor een hoop spanningen zorgen. Bedenk dus of je in staat bent om op tijd terug te betalen, dat kan veel stress voorkomen.

Lees meer over snel geld lenen of geld lenen in verhouding tot rood staan.