Persoonlijke lening rendabel om hypotheek af te lossen?

 

Is het mogelijk en eventueel rendabel om een lening af te sluiten om zo eerder je hypotheek af te lossen gezien de vooruitzichten?

Onlangs zag ik een verhaal in de krant staan over iemand die een persoonlijke lening wilde afsluiten om daar dan vervolgens de hypotheek mee te gaan aflossen.

Dat klinkt in eerste instantie vreemd, maar de gedachte op zich is niet eens zo gek. Het is namelijk zo dat je de rente die je betaalt over de persoonlijke lening kunt aftrekken van de belasting.

Met deze informatie in het achterhoofd zou het dus gunstig moeten zijn om een persoonlijke lening af te sluiten voor het aflossen van de hypotheek (met de financiële vooruitzichten die we hebben).

Toch is dit niet het geval. Met het afsluiten van een persoonlijke lening en de al bestaande hypotheek(schuld) zit je dus uiteindelijk met 2 schulden. Daarbij komt dat de rente die je moet betalen over een persoonlijke lening altijd hoger is dan die van de hypotheek.

Ook al zou je een deel van de rente terug kunnen krijgen van de belasting, dan nog kost het je altijd meer dan wat je terugkrijgt.

Het antwoord of een persoonlijke lening afsluiten rendabel is om je hypotheek mee af te lossen is dus nee.

Je moet trouwens nooit een lening afsluiten om een andere lening (in dit geval een lening van de bank in de vorm van een hypotheek) mee af te lossen. Op deze manier dicht je het ene gat met het andere en kom je alleen maar in de problemen.