Hypotheekrenteaftrek wordt aangepast

 

Er zal de komende tijd het een en ander gaan veranderen omtrent de hypotheekrenteaftrek. Wat dit als voor- en nadelen heeft zullen we hier even kort op een rijtje zetten.

In de politiek zijn ze op dit moment bezig om het een en ander aan te passen als het gaat om hypotheken en dat heeft dus ook effect op de hypotheekrenteaftrek.

Het is momenteel namelijk zo dat wanneer je een hypotheek afsluit voor 30 jaar je na 30 jaar 50% van de totaalwaarde van het huis moet hebben afgelost. Met de nieuwe regels wil het kabinet ervoor zorgen dat je in 30 jaar volledig moet hebben afgelost, zodat de schuld helemaal weg is. Dit zou dan moeten gebeuren met een annuïteitenhypotheek.

Nu kun je nog uit verschillende hypotheekvormen kiezen, maar vanaf 2013 worden er nieuwe voorwaarden gesteld aan een hypotheek, waardoor alle andere hypotheekvormen buiten de annuïteitenhypotheek minder aantrekkelijk worden.

Zo zal de hypotheekrenteaftrek worden beperkt. Je zult uiteindelijk alleen nog de maximale hypotheekrenteaftrek hebben als je voor een annuïteitenhypotheek kiest.

Omdat je dus vanaf volgend jaar 100% moet aflossen op een hypotheek van 30 jaar zullen vanzelfsprekend je maandlasten groeien. Het zal dus nog moeilijker worden (vooral voor starters) om een huis te bekostigen. Anderzijds ben je na 30 jaar wel uit de schulden op de nieuwe manier.

De nieuwe maatregel die hoogstwaarschijnlijk in 2013 van kracht gaat heeft alleen effect op nieuw afgesloten hypotheken en niet op lopende hypotheken. Ook wanneer binnen je contract je rentevaste periode afloopt hoef je je geen zorgen te maken. Ga je echter een nieuw contract aan voor een nieuwe hypotheek, dan zul je met de nieuwe maatregelen te maken krijgen.