Geld besparen

 

In deze tijden van crisis is het voor veel Nederlandse huishoudens een kwestie van het hoofd boven water houden. Dat valt nog niet mee, want vaak staan we er qua financiën niet erg riant voor. Vaak denken we dan alleen aan manieren om meer geld te gaan verdienen, maar we kunnen het ook omdraaien en juist geld gaan besparen. Onbewust zijn er namelijk best een hoop dingen waar we eigenlijk teveel voor betalen.

Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat veel mensen uit gemakzucht teveel betalen voor bijvoorbeeld verzekeringen. Men is tevreden over de zorgverzekeraar en vergeet daardoor om elk jaar de diverse zorgverzekeraars te vergelijken met elkaar om zo de scherpste premie te betalen.

Uiteraard is dit slechts een voorbeeld en geldt dit niet alleen voor de zorgverzekering, maar voor alle verzekeringen. Waar ook op bespaard kan worden zijn leningen en hypotheken. Voor veel mensen lijkt het teveel gedoe en daarom laten ze het voor wat is het is. Jammer, want een hypotheek of lening is gewoon over te sluiten. Door de rentes te vergelijken zie je snel genoeg of je wellicht ergens anders goedkoper uit bent.

In het geval van leningen hebben we het hier natuurlijk over de langlopende leningen als het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Voor een kortlopende lening als de minilening geldt dit uiteraard niet. Hiermee kun je snel geld lenen zonder BKR toetsing zonder ook maar een cent aan rente te hoeven betalen.

Deze voorbeelden zijn grootschalig, maar natuurlijk kan al worden begonnen bij kleine dingen als de boodschappen. Neem in plaats van altijd A-merken eens B-merken en kijk of je het verschil merkt. Grote kans van niet, maar je houdt wel geld over en in de portemonnee is het verschil dus duidelijk merkbaar.