Doorlopend krediet

 

In tegenstelling tot een persoonlijke lening is het doorlopend krediet een zeer flexibel krediet. Eigenlijk zou je een doorlopend krediet kunnen zien als een soort reserve die je altijd tot je beschikking hebt.

Bij het aanvragen van een doorlopend krediet kun je zelf aangeven wat de limiet is van het geldbedrag waarover je wilt beschikken. Tot aan de kredietlimiet kun je dus geld opnemen wanneer je maar wilt.

Je kunt tussentijds op het doorlopend krediet geld inlossen voor het opbouwen van reserve of om de looptijd te verkorten. Als je een reserve opbouwt heb je de mogelijkheid om dit later weer te kunnen gebruiken. De rente en het af te lossen deel zullen hierdoor dus per maand verschillen.

De voordelen

   • Je betaalt rente, maar alleen over het bedrag dat je opneemt.
   • De rente over je krediet is vaak vrij laag.
   • Geldbedragen die je hebt ingelost zijn makkelijk weer op te nemen als jou dat uitkomt.
   • Je mag tussentijds geld aflossen, dit is boetevrij.

De nadelen

   • De looptijd van je doorlopend krediet is niet gemakkelijk te bepalen, omdat je dus de bedragen die je hebt ingelost ook weer mag opnemen, boetevrij.

Een doorlopend krediet is handig als je van tevoren nog niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt of wanneer je het nodig hebt. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan iets als een verbouwing. Het kan natuurlijk ook gewoon handig zijn als je wat geld achter de hand wilt hebben.

Klik hier voor het overzicht met aanbieders van het doorlopend krediet.