Begin zelf met bezuinigen

 

De Nederlandse overheid gaat collectief flink bezuinigen, maar ook individueel kun je natuurlijk slim met de financiën omgaan. Hoe pak je dit aan?

Wij als Nederland moeten flink gaan bezuinigen en dat zal iedereen hard gaan raken in de portemonnee. Je kunt echter zelf al proberen om je financiën op orde te krijgen zodat je een goed inzicht krijgt in wat je te besteden hebt.

Allereerst is het belangrijk om al je paperassen goed op te bergen en bij elkaar te houden zodat je dit gemakkelijk kunt terugvinden om in te zien als dit nodig is.

Hierbij kun je denken aan rekeningen (zoals telefoon, water, gas etc.), berichten van de belastingdienst, contracten, afschriften van je rekening(en), berichten van de verzekering en noem het maar op. Alles wat met je financiën te maken heeft.

Wanneer je alles overzichtelijk houdt zul je veel minder snel in financiële malaise terecht komen.

Ook is het niet onverstandig om precies bij te houden wat er aan geld binnenkomt en wat er wordt uitgegeven. Op deze manier zie je precies wat je overhoudt in een periode of wat je juist tekort komt.

Als je geld overhoudt is het handig om dit opzij te zetten voor het geval er onvoorziene zaken op je pad komen waarvoor ineens snel geld nodig is. Op deze manier kun je een buffer opbouwen. Er zijn veel mensen die een buffer hebben in de vorm van een doorlopend krediet, zodat ze geld kunnen opnemen wanneer het hun uitkomt. Een doorlopend krediet afsluiten past alleen niet echt in het plaatje van bezuinigen.

Het kan ook zijn dat je erachter komt dat je elke maand geld tekort komt (je geeft meer uit dan je ontvangt). Denk dan niet van “het komt wel goed”, want meestal gaat het van kwaad tot erger.

Neem eens een kijkje op Zelfjeschuldenregelen.nl en lees de mogelijkheden eens door waardoor je uit de schulden kunt komen.