Auto als onderpand voor een lening

 

Een lening afsluiten met je auto als onderpand. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is wel degelijk mogelijk om op deze manier geld te lenen. Of het verstandig is is een tweede.

Wil je een lening aanvragen, dan kun je ervoor kiezen om daarbij je auto te gebruiken als onderpand. Even heel eenvoudig gezegd werkt het als volgt.

Je gaat je auto (mits deze niet ouder dan 10 jaar is, uitgezonderd oldtimers) aan een pandjesbaas verkopen. Dit gebeurt voor ongeveer de helft van de huidige marktwaarde. Je krijgt dan het leenbedrag direct van de pandjesbaas.

Er wordt een contract afgesloten waarin een terugkoopclausule zit verwerkt. Dit houdt in dat je de auto weer terug kunt kopen voor dat bedrag. Hier komen maandelijks kosten voor de stalling bij. Deze kunnen variëren, maar liggen meestal ergens tussen de 5 en 10%.

Deze overeenkomst is puur tussen de eigenaar van de auto en de pandjesbaas. Er komt geen BKR toetsing bij kijken.

Dit is voor de pandjesbaas natuurlijk een goede deal, want op deze manier is hij/zij verzekerd van het feit dat je de lening aflost. Doe je dit echter niet, dan zal conform het contract de pandjesbaas eigenaar worden van de auto.